Mardin 1 Şubesi

Yalanla İftirayla Sendikacılık Olmaz

Eğitim-Bir-Sen 1992 yılından kurulduğu günden bugüne kadar kurucusu Merhum Mehmet Akif İnan’ın dürüst, ilkeli, daima dik duran erdemliler hareketidir. Biz de Merhum Mehmet Akif İnan’ın çizdiği bu yolda ilerliyoruz. Bu sebepledir ki eğitim çalışanları sendikamız kurulduğu günden bu yana sürekli artarak ve güçlenerek bugün 275.000 üyesiyle Türkiye’nin en büyük Yetkili Sendikası olmuştur.

Sendikacılık en başta dürüst olmayı gerektirir. Çünkü dürüst olmazsanız, söylemleriniz doğru değilse insanlar yanınızda durmayacaktır. Bugünlerde her ne hikmetse sadece sayım zamanı eğitim çalışanlarını ziyaret eden sağımızdaki ve solumuzdaki sendikalar ne yazık ki sendikacılığın en temel ilkelerinden sapmaktadırlar.

Sendikacılığı o derece yalan üzerine bina etmişler ki  bütün Türkiye’nin gözü önünde yaşanan ve  Eğitim-Bir-Sen’in başlatmış olduğu  Sivil İtaatsizlik Eylemine,  sadece sayım zamanı okulları gezmeyi sendikacılık sanan bu zevatlar okullarda “bu eylemi biz başlattık, Eğitim-Bir-Sen sadece başörtüsüyle ilgilendi ve başörtüsü yasallaştıktan sonra bu eylemi bıraktı” diyerek ülkemizin geleceğini inşa eden eğitim çalışanları kandırmaya çalışmaktadırlar.  

Herkesin bildiği üzere sendikamız Aralık 2012 de bu eylemin sinyallerini vermiş, 2 Ocak 2013 te bir günlüğüne üyelerimiz okullara serbest kıyafet giyerek gitmişler ardından 10 milyon imza hedeflenmiş ve sivil itaatsizlik kampanyamız her kesimden teveccüh bularak 12 milyon 300 bin imza toplamıştır. Bu imzalar çalışma bakanı Faruk Çelik’e teslim edilmiş ve hükumetten kılık kıyafet yönetmeliğinin değişmesi konusunda adım atılması istenmişti. 18  Mart 2013 te eylem kararı alınmış ve o tarihten bu yana sadece başörtüsü için değil kamuda çalışan tüm memurlar için, açık-kapalı ya da kadın-erkek  ayırt etmeksizin  sivil itaatsizlik eylemimiz devam etmektedir. Eylemimiz hükumet nezdinde kısmen karşılık bulmuş başörtüsü kamuda serbest hale gelmiştir. Biz Eğitim-Bir-Sen olarak kamuda başörtüsü yasağı zulmünün son bulmasını takdire şayan bir adım olarak karşılıyor, ancak bununla da yetinmiyoruz. Kamuda çalışan erkek-kadın herkes için  sivil itaatsizlik eylemimizin devam ettiğini ve bu süre zarfında asla ara vermediğimizi eğitim çalışanlarının bilmesini istiyoruz.

Diğer yandan başka bir sendika toplu sözleşme sürecinde sendikamızın kazanımlarını yalan yanlış bilgilerle değiştirmeye çalışarak eğitim çalışanlarını ikna etmeye çalışmaktadır. Güya “enflasyon yüzde 5.1 i geçtiği takdirde eğitim çalışanları zarar edecektir” demektedirler. Oysa matematik insanlık tarihinin en eski bilimlerinden olup asla yanılmaz ve ülkeden ülkeye yada yöreden yöreye değişmez bir bilimidir.

Eğitim çalışanları herkesin aslında en çok önem verdiği taban aylık üzerinde 175 TL brüt, 123 TL net bir kazanım elde etmişler bununla birlikte 75+75 toplamda 150 TL ek ödemeyle birlikte 2014 yılında net 273 TL bir kazanım elde etmişlerdir. Bu kazanımlar öğretmen maaşında yüzde 14 lük bir artış sağlamıştır. Merkez bankası ve IMF in 2014 yılı enflasyon öngörülerinin yüzde 7 düzeyinde olduğuna baktığımızda sendikamızın kazanmış olduğu yüzde 14 rakamı küçümsenmeyecek düzeydedir.

Tabi ki eğitim çalışanlarının daha fazlasını hak ettiklerini, mevcut ücretlerin onlara yakışan bir seviyede olmadığını görüyoruz. Ancak 12 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde son üç yıldır yetkili sendikayız. Bunun 9 yılını diğer sendikalar yetkili olarak hükumetle masaya oturmuşlardır ve 12 yıllık süreç içinde hiçbir sendikanın kazanımı bu düzeyde olmayıp yüzde 2’ lere imza atan sendikalara önerimiz şudur; bir aynaya bakın ve şapkanızı önünüze koyun; “söyledikleriniz kendinizde inanıyor musunuz ?”

                                                                                                                   Tüm kamuoyuna duyurulur.

                                                                                                   Eğitim-Bir-Sen Mardin Şubesi Yönetim Kurulu