Mardin 1 Şubesi

Newruz Baharın ve Kardeşliğin Mebdesidir

Eğitim-Bir-Sen Mardin şube başkanı  Eyyüp Değer newruz dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Değer açıklamasında;

“Newruz baharın müjdecisi, tabiatın tekrar dirilişini ifade eder. Newruz; kardeşliğin pekiştiği, tüm dünya halklarının tek bir ırk olan insanlık paydası altında birleşmesini ifade eder. Newruz; kainatın tekrar yaratılışını, ölümden sonra insanlığın tekrar dirilmesini ifade eder. Newruz; karanlıktan çıkıp aydınlığa kavuşmayı ifade eder. Newruz her şeyden önce barışı temsil eder.

Newruz; dünyada bütün ülkelerin aynı zamanda kutladığı yegane bayramlardan biridir. Tüm dünyada huzurun, kardeşliğin, barışın temennisi olur. Bir yıl önce Türkiye, sancılı geçen 30 yılın sonunda kardeşlik türkülerinin söylendiği bir ülke olma yolunda adımlar atarak bir newruzu yaşama sürecine girdi. Adına “ Barış Süreci”, “Kürt Sorununun Çözümü” yada “Çözüm Süreci” denilen bir süreçten geçiyoruz. 90 yıldır bu ülkede hep darbeler yaşandı, korkularla büyüdük ve çocuklarımızın istikbalinden endişe duyduk. Devlet, bizlere sürekli sert yüzünü gösterdi. Vatandaş ve devlet hep karşı karşıya oldu.

Bütün bu süreçlerden sonra son bir yıldır artık hayal kurmaya, çocuklarımızın geleceği ile ilgili planlar yapmaya başladık. Çözüm süreci bize artık bu ülkede kardeşlik tohumlarının yeşereceği ümidini aşıladı. İşte tam bu ümitlerin yeşerdiği dönemde tekrar 60’lı, 70’li ve 80’li yılların hatta 90’lı yılların şiddetli korkuları ile yüzyüze bırakılmak isteniyoruz. Devlet içine yerleşmiş, devletten başka güçlerden emir alan ve adeta devleti klonlayan paralel bir yapı ile karşı karşıya kaldık. Türkiye’nin, dünya devletleri içinde bir güç olmasını istemeyenler teknolojinin ve sosyal medyanın bütün nimetlerini menfi yönde devlete karşı kullanarak Mısır’da yapılan darbenin bir benzerini burada yapmak istediler.

Ancak; ne Türkiye o eski Türkiye, ne de  halk o eski halk. Bu ülke, Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Lazıyla,Çerkeziyle ve bütün halklarıyla kardeşliğin, barışın ve huzurun taraftarıdır. Hiçbir güç, hiçbir yapı ve hiçbir klon, bu kardeş halkların arasında fitne tohumlarını yeşertemez. Ahmet Arif’in “ Tavuklarımız bile birbirine karışmış” diye söylediği bu kardeş halkların ortak olan “Bir” leri, farklılıklarında çok daha fazladır.

 Eğitim-Bir-Sen olarak başta Türkiye olmak üzere bütün insanlığın Newruz bayramının kardeşlik ve barış türkülerinin söylendiği bir milat olmasını diliyor, Newruz’un  bir münteha değil  bir mebde olmasını, kardeşliğin, adaletin, huzurun mebdesi olmasını temenni ediyoruz.