Mardin 1 Şubesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

      Eğitim-Bir-Sen Mardin şubesi başkanı Eyyüp Değer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Değer açıklamasında;

  “8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlayan ve bunun sonucunda 129 kadın işçi can vermesiyle son bulan ve 1900’lü yıllarda bu olayın anılmasıyla kutlanan bir gün.

       Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.  Ancak 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi hayatın her noktasında olduğu gibi bu güne  de yasak getirdi ve  dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı.

       8 Mart dünya kadınlar günü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanmaktadır. “Kutlamak” sözcüğü Türk Dil Kurumunda “Mutlu bir olaya sevinildiğini söz, yazı veya armağanla anlatmak, tebrik etmek” olarak tanımlanmaktadır. Kadınlar gününde, kadının gününde kadına ait hangi mutlu olayı kutlayıp tebrik etmekteyiz. Yanı başımızda Suriye’de on binlerce kadın savaşta öldürülmüş, on binlercesi dul kalmış ve bir o kadarı da yetimiyle baş başa kalmış savaş ve açlıkla mücadele etmektedir. Bu örnekler Arakan ’da, Mısır’da ve dünyada savaş olan bütün ülkelerde aynıdır,”dedi.

        Değer sözlerini şöyle sürdürdü;” Savaşların yaşanmadığı ülkelerde ise kadın; hor görülen, ezilen şiddete maruz kalan ve cinsel bir meta olarak kullanılan bir unsurdur. Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde çocuk gelin sayısı azımsanmayacak kadar azdır. Medeniyetin beşiği, demokrasinin ve insan haklarının en üst düzeyde olduğu kabul edilen Avrupa’da ise durum bundan çok farklı değildir. Avrupa Birliği ülkelerinde 60 milyon kadın şiddete maruz kalmaktadır. Avrupa ülkelerinde bile azımsanmayacak derecede kadın şiddete maruz kalıyorsa 2000 li yıllardaki dünya marsta hayat bulabilecek düzeye gelmiş ancak hala insan olamamış demektir. Böyle bir tabloda 8 Mart dünya kadınlar gününü kutlamak abesle iştigalden başka bir şey değildir.

        Oysa ki dinimiz kadının yerini harikulade bir şekilde açıklamıştır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) kadınla ilgili bir hadisi şerifinde "Kadın ilk çocuğunun kız olması onun uğurlu ve bereketli olmasının (bir) alametidir," demiş, kız çocuklarının diri diri gömüldüğü bir cahiliye devrinde  kızını boynuna alarak Mekke sokaklarında gezmiştir. Cennetin dahi onların ayakları altında olduğu ifade eden Efendimiz, son vasiyet olarak “ Ümmetimin en hayırlısı ehline ( kadına ve çocuklarına ) iyi davranandır” demiştir. İnsanlık medeniyet kisvesi altında kadına bakışını değiştirmeli peygamber Efendimizin çizdiği düsturları rehber edinmelidir, ”diyerek sözlerine son verdi