Mardin 1 Şubesi

Değer;"On Bin Öğretmen İhtiyaca Cevap Vermez"

Eğitim Bir Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, atanamayan öğretmenlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Değer açıklamasında;

“Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de eğitimin temel taşı öğretmendir. Teknolojinin değişimine ve gelişimine bağlı olarak eğitimde birçok yenilik olabilir. Fakat değişmeyen, eğitimde ihtiyacı hiçbir zaman yok olmayacak tek unsur öğretmendir. Türkiye de 125.000 civarında öğretmen açığı bulunmaktadır. Bu rakam azımsanmayacak kadar büyüktür. Sadece Şanlıurfa bölgesinde 6.000, İlimizde yani Mardin’de ise 2.000 civarında öğretmen açığı bulunmaktadır. Sadece iki ilimizde ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı 8.000 iken bakanlığın şubat ayında 10.000 öğretmen atayacak olması Türkiye’nin ihtiyacını asla karşılamayacaktır.” dedi.

Değer sözlerine şöyle devam etti; “Bunun yan ısıra, atanamayan yüzbinlerce öğretmen işsiz kadrosuna eklenmiştir. Üniversitelere öğretmen olma hayaliyle giren bu genç işsiz ordusu, sınıflarda  öğrencilerle birlikte olması gerekirken onları bazen minibüs başında direksiyon sallarken, bazen fırında ellerinde kürek ekmek pişirmede, bazen bir apartmanın bodrum katında kalorifer yakarken ve benzeri durumlarda görüyoruz. Bununla birlikte atanamayan bir çok öğretmen bu işleri bile bulamamakta, evde bunalıma girmiş, ay başında babasından harçlık beklemektedir. Psikolojik sorun yaşayan atanamayan öğretmenlerden bazıları bunalıma girerek intihar yolunu seçmişlerdir. Son yıllarda intihar ederek atanamayan öğretmen sayısı 34 civarındadır. Bu Eğitim Bir Sen Mardin şubesi olarak bizi derinden üzmektedir. “

Bakanlık ihtiyaç olan öğretmen açığını bir an önce kapatmalıdır, diye sözlerini sürdüren Değer; “Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenleri atamayacaksa bundan sonra ÖSYM ile işbirliği içinde çalışarak üniversitelerdeki eğitim kontenjanlarını ileriyi düşünerek hesaplamalıdır. Örneğin 2020 yılındaki öğretmen ihtiyacını nüfus verilerine dayanarak hesaplamalı buna göre eğitim fakültelerine öğrenci almalıdır. Aksi takdirde üniversiteli işsizlerin sayısı yıllar geçtikçe katlanacaktır.

Şubat ayında atanacak 10.000 öğretmen kadrosunun branşlara göre dağılımı henüz açıklanmadı. Son yıllarda bakanlık birkaç branşa ağırlık vermekte onlarca branşı göz ardı etmektedir. Atama yapılırken bakanlık birkaç branş yerine bütün branşlarda az da olsa öğretmen alımı yapmalıdır, “ diye sözlerini bitirdi.