Mardin 1 Şubesi

Değer; " Her Birey Engelli Adayıdır "

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp DEĞER , 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yazılı bir açıklamada bulundu;

        Değer açıklamasında; “ Bugün yeryüzünde engelli nüfusunun altı yüz milyonu aşmaktadır. Türkiye'de ise nüfusun yüzde 12.29'u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45 tir.  Engellilerin herkes gibi 365 günü yaşadığı gerçeğinin görmezden gelinerek sadece 1 gün için gazete, tv ve kamuoyunda gündeme getirilmemelidir. Engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılar ve zorluklar hem aile hem de sosyal çevrede kendini göstermektedir. Engellilerin üretime katılamaması dolayısıyla işsizlik sorunu yaşaması en temel sorunları olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra temel insani hizmetler (eğitim, sağlık, barınma, sosyal güvenlik, istihdam)den,  fırsat eşitliği temelinde yeterince yararlanamamaları da onları engelli olarak damgalamaktadır,” dedi.

         Son zamanlarda engelliler için yapılan düzenleme ve çalışmalara rağmen engellilerin hala pek çok sorununun olduğuna değinen Değer ;  “Mardin özeline bakıldığında mevcut yapıların, altyapının, cadde ve sokakların sadece engelli vatandaşlara değil, engelli olmayan bireylerin dahi ihtiyacını karşılayamamaktadır.  Bu sebeple  Mardin’imize yakışacak  modern ve engelli ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayacak mekan ya da mekanlara ihtiyaç duyulmakta , yine ilimizdeki kaldırım , trafik ışıkları , yaya geçitleri, kamu binalarındaki asansörler vb.  pek çok unsur engelli vatandaşlara hitap etmememkte,  hatta zorluk çıkarmaktadır. ”dedi.

          Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer; “Engellilerin toplumun aynası olduğunu bu sebeple toplumun engellilere bakış açısı, tutum ve davranışları, onların yaşadıkları toplumdan dışlanmalarına yol açan faktörler, fiziksel çevrede karşılaştıkları sorunlar, eğitim ve istihdam alanındaki yaşadıkları güçlükler ve tüm bunların giderilmesi gerektiğini ifade eden Değer ; ‘Hem sosyal devlet hem  sosyal belediyecilik  anlayışının, hem de vicdani sorumluluğumuzun en önemli gereği, engelli vatandaşlarımızın hak ettikleri hayat şartlarına kavuşturulmasıdır. Her bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmayarak, engelliler için yaptıklarımızın aslında kendimiz için yaptığımızı unutmamamız gerektiğini ifade etti.”

Değer; “Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörlerde yasanın gerektirdiği şekilde yüzde 3 oranında engelli vatandaş çalıştırılmalı, yine kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve belediyeler engelli vatandaşlar için imari düzenlemeler yapmalıdır. Aksi takdirde yaptırımlar ağır cezalar taşımalıdır,” dedi.

Değer sözlerine,  her insanın şu soruları ömründe bir defa dahi olsa kendisine sormasını ve bunları denemesi gerektiğini söyledi;

 

“Siz hiç koltuk değnekleriyle koşmayı denediniz mi?

Siz hiç gözleriniz kapalı  bir yere gitmeyi düşündünüz mü ?

Siz hiç kollarınız bağlı su içtiniz mi ?

Siz hiç konuşmayarak bağırdınız mı ya da şarkı söylediniz mi ?”