Mardin 1 Şubesi

Demokratik Pakete Yetmez Ama Evet Diyoruz

Kamuoyunun günlerdir merakla beklediği Demokratik Paket’in açıklanmasının ardından Eğitim Bir Sen Mardin Şubesi Yönetim kurulu yazılı bir basın bildirisi yayınladı.

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer  tarafından yapılan açıklamada "Demokratik Paketi Kalben Destekliyor, Yetmez Ama Evet Diyoruz."dedi.

          Kamuoyunun günlerdir dört gözle beklediği Demokratik Paket, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlatan Değer, "Mardin Eğitim-Bir-Sen olarak daha önce kamuoyuyla defaatle paylaştığımız kamuda kılık kıyafet özgürlüğü, And’ımız ve Memura siyaset hakkı gibi birçok özgürlüğün önündeki engellerin Demokratik pakette yer alması bizi sevindirmiştir. 

         Temel hak ve hürriyetleri genişletici mahiyette her türlü adımı geçmişte olduğu gibi bundan sonrada desteklemeye devam edeceğiz. Başörtüsüne Özgürlük Şartlı ve Sınırlı Değil, Şartsız ve Sınırsız Olmalıdır. Kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için, 2 Ocak 2013 günü başlattığımız ve daha sonra 1 ayda 12 milyon 300 bin imzayla halkın desteğini de alarak ve 18 Mart 2013 tarihinden itibaren başta başörtüsü olmak üzere kamuda kılık kıyafet serbestliği, yine daha önceki açıklamalarımızda da kaldırılmasını istediğimiz, darbe ürünü olan ve çocuklara her gün zorla okutulan andımızın kaldırılması, ve yine afişlerimizde de yer alan herkese siyaset yapabilme hakkı verilmesi, yıllardır mücadele ettiğimiz bazı başlıklardı. Bu anlamda bizleri her zaman destekleyen üyelerimize teşekkür ediyoruz."dedi.

          Kamu kurumlarında başörtüsüne özgürlüğe katılmakla beraber bunu yeterli bulmadıklarını dikkat çeken Değer, açıklamasına şu ifadelere yer verdi:

         "Asker, polis ve yargıda ve hala ortaöğretim ile ilköğretimde başörtüsünün özgür olmayışı demokratik yolda ilerleyen Türkiye için adeta bir prangadır. Mardin Eğitim Bir Sen olarak başörtüsünün kayıtsız ve şartsız her yerde özgür olmasını istiyoruz. Ayrıca; demokratik pakette yer alan kamuda başörtüsü özgürlüğünü desteklemekle beraber bu özgürlüğün sadece başörtüsüyle değil erkeklerde de kıyafet serbestliğinin olması daha anlamlı olacaktır. Kılık ve kıyafeti seçme özgürlüğünü sağlayacak bir düzenlemenin öngörülmemesini bir eksiklik olarak görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığından yeni kıyafet yönetmeliği hazırlarken erkek çalışanları da unutmaması gerektiğini umuyoruz."

Bir Bireyin Varlığı, Bir Ulusun Varlığına Armağan ve Kurban Edilmez
          Değer, hergün askeri bir sistem ile sabahın ayazında çocuklar sıraya dizilip okutulan andımız denen vesayet kalıntısı söylemin kaldırılmasının demokratikleşmenin olmazsa olmazı olduğuna vurgu yapan Değer, "Dünyanın hiçbir sisteminde bir bireyin varlığı, bir ulusun varlığına armağan ve kurban edilmez. 3. Dünya ülkelerinde bile olmayan bu söylemin kaldırılması için Mardin Eğitim Bir Sen olarak yıllardır mücadele etmekteyiz. 2008 yılında eski şube başkanlarımızdan Hasan Ekinci ve başkan yardımcısı Ömer Hedekoğlu, sendikamızın bölge toplantısında andımızın kaldırılması ile ilgili ortak basın bildirisine imza atmışlar, Uşak ADD’nin şikayeti üzerine her ikisi de mahkemelik olmuşlardır. Bu yargı süreci halen devam etmekte olup Yargıtay’da süreç devam etmektedir."ifadelerini kullandı.  

Anadilde Eğitim Çözüm Sürecine Katkıda Bulunacaktır
           Anadilde eğitimin önündeki engellerin kalkması yolunda geçen yıl başlatılan ve hala devam eden yaşayan diller ve lehçeler seçmeli derslerinden sonra bugün özel okullarda ana dilde eğitimin başlayacak olmasını değerli ve anlamlı bulduklarını anlatan Değer,  "Bunun çözüm sürecine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Kamu Çalışanlarına Siyaset Hakkı Önündeki Engellerin Kaldırılmasını İstiyoruz. Siyasi partilere üye olma yönündeki yasakların kaldırılmasını yerinde ve doğru bir uygulama olarak görmekle birlikte, bunun yürüttüğü kamu görevinin niteliği gereği siyasi partilerin idari, mali ve hukuki denetimi konularında görev alanlar hariç tutulmak üzere, tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde genişletilmesi, tüm kamu görevlilerine siyasi partilere üye olma ve siyasi faaliyette bulunma hakkı getirilmesi noktasında tezahür etmesi gerektiği kanaatini taşıyoruz. Bununla birlikte, memura grev hakkının tanınması gerektiği yönündeki talebimizi de bir kez daha yineliyoruz."şeklinde konuştu