Mardin 1 Şubesi

Değer; "Halepçe İnsanlık İçin Kara Bir Leke"

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şubesi Halepçe Katliamının 25. Yıl dönümünde bir anma programı düzenledi. Anma programına Duhok Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Dr. Hakeem BABRY konuşmacı olarak katıldı. Programa Eğitim Bir Sen Mardin Şubesi yönetim kurulu, Artuklu Üniversitesi öğretim görevlileri ile sendika üyeleri  katıldı. Dr. Hakeem BABRY konuşmasında; “ 25 yıl önce Halepçe’de yaşayan Kürtler bir katliama maruz kaldı. Kadın, çocuk, yaşlı demeden 5 bini aşkın Müslüman Kürt halkı, diktatör Saddam Hüseyin tarafından kitle imha silahları ve kimyasal bombalarla katledildi. Aradan 25 yıl geçti. Biz bu acıyı hala unutmadık. Çünkü, bu katliamın izleri hala var. Yeni doğan çocuklarda katliamın izleri devam ediyor. Kimyasal bombalar sadece insanları değil, insanların geçim kaynağı olan toprağı, bitki örtüsünü de etkiledi. 25 Yıl geçmesine rağmen topraktan hala tam anlamıyla ürün alınamıyor veya ürünler o kimyasal bombaların etkisini taşıyor.” Dedi

Mardin Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyyüp DEĞER yaptığı basın açıklamasında;  Irak'ın Halepçe kentinde 25 yıl önce masum insanların kitle imha silahlarıyla yok edildiklerini belirtti.

"Halepçe katliamı"nın şiddetle kınandığı ve böylesi olayların bir daha yaşanmamasının istenmediği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Halepçe katliamında çoğu kadın, yaşlı ve çocuk 5 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bu vahşi saldırı, tüm insani değerlere olduğu gibi özü itibariyle doğaya ve bütün canlıların hayat hakkına da yönelikti aslında. Çünkü 16 Mart 1988'de Halepçe'de nefes alan her canlı hayatından oldu.

Bugün, o katliamı yapan Saddam Hüseyin ve adamları yok ama başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde hala kan akıtılıyor, katliamlar yapılıyor. Bu durum, toplu katliam ve savaş gibi insanlık suçlarının bir ülkeye, bir diktatöre ya da bir döneme özgü olmadığını göstermektedir. Bu katliamı yapanların yanında, katliama seyirci kalan, kimyasal silahları bu zalimlerin ellerine verenler de suçludur. Eğitim-Bir-Sen olarak, savaşa, katliamlara, baskı ve zulme hep karşı olduk, bundan sonra da karşı olmaya devam edeceğiz. Zulüm kimden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın, biz hep haklıdan ve mazlumdan yana olacağız. Halepçe'de katledilenleri rahmetle anıyor, dünyanın neresinde olursa olsun, zalimleri nefretle kınarken Bediüzzaman Hazretlerinin şu sözünün Mahkeme-i Kübra’da yankı bulacağına inanıyoruz. “ Zalimler İçin Yaşasın Cehennem"