Mardin 1 Şubesi

Dünya Kadınlar Günü Mesajı

YIL 1930 KADINA SEÇME HAKKI, YIL 1934 KADINA SEÇİLME HAKKI

VE YIL 2013

“KADININ NE  GİYECEĞİNE DEVLET KARAR VERİR”

ANLAYIŞININ SON BULDUĞU YIL OLSUN

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp DEĞER, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Kadınlar Günü’nün Türkiye’de ilk kez 1921 yılında kutlandığını belirten DEĞER, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yönetim şekli olan parlamenter sistemin en önemli unsuru olan katılımcılığın tezahüründe; 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Yazılı metinlerimizde seçme ve seçilme hakkı denilmesine rağmen, seçme hakkının eşit uygulandığı fakat seçilme hakkının eşit uygulanmadığı ne acıdır ki, yakın geçmişimizde de tescil edilmiştir.

Kadın Seçme ve Seçilme Hakkını 1930-1934 yıllarında almasına rağmen, 1982 Model bir yönetmeliğinin dayatmasıyla kendisinin ne giyeceğine, nasıl giyineceğine, devletin karar verdiği bir dayatmayla karşı karşıya. Böyle çağ dışı bir sürecin son bulması için sendikamızın da bağlı olduğu Memur-Sen Konfederasyonumuzun başlattığı ilimizde 150 Bin imzayla destek verdiğimiz ve ülke genelinde 12 Milyon 300 Bin imzaya halkın destek verdiği  “Özgürlük İçin 10 Milyon İmza” Kampanyasıyla bu ucube ve çağ dışı yönetmeliğin bir an önce yürürlükten kaldırılmasını bekliyoruz. Böylelikle kadın ve erkeğin kendi iradelerini ortaya koyabilecekleri özgürlükçü bir ülke olmayı umuyoruz.

Yanı başımızda yaşanan ve bir insanlık dramına dönüşen Suriye’deki kadınlarının da hatırlanması gerektiğine değinen  DEĞER ; “Gözleri önünde ya bir silahın mermisiyle ölen evlatlarının acısına veya çocuğuna yiyecek bir lokma ekmek veremediğine kahrolan kadınların olduğunu belirtti. Suriye’deki kadınların imdat feryatlarının tüm toplumca duyulması ve bu konuda İlimizde Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sendikalarımızın da içinde yer aldığı ve  işyeri temsilcilerimizin okullarda organize ettiği, Mardin – Suriye Yardımlaşma Platformu adı altında yürütülen bu yardım faaliyetine gerekli duyarlılığın gösterilmesini bekliyoruz.” dedi.

Ülkemizin kanayan yarası olan “Kürt Sorunu”nun çözümü ile ilgili son günlerde “İmralı Süreci” olarak adlandırılan Çözüm Sürecini destekliyor hiçbir annenin ne askerde ne de dağda olan evladını kaybetmemesini, göz yaşlarının artık dinmesini, silahların bir an önce susmasını diliyoruz.  Çatışma sürecinin en büyük mağduru olan kadın. Gelen haberlere en çok ağlayan kadın. Yüreği en çok yanan yine kadınlardır.

            Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı DEĞER sözlerini şöyle sürdürdü;  “Kadınları birikim ve üretimleriyle değerlendirmek yerine görünüşleri ile değerlendiren özürlü bakış açısının kendi görüşünü tüm toplumun görüşü gibi sunduğunu ve herkesi kendi saplantılarına sadakat yarışına soktuğunu ifade ederek, “Din ve vicdan hürriyetini kendi kafalarındaki dar koridorlara sıkıştıran bu yaklaşım; inançları gereği başını örten kadınları eğitim ve çalışma hayatında mengeneye almış ve ürettikleri ‘kamusal alan’ yalanıyla tecrit etmiştir.  ‘Kamusal alan yalanı’ son bulmalı ve kadınlar çalışma hayatının tüm alanlarında kategorize edilmeden, engellenmeden, özgürce yerini alabilmelidirler” dedi.

“Cennet anaların ayakları altındadır.” diyen bir inancın temsilcisi olduğumuzu iddia ettiğimiz bir toplumda, kadına yönelik fiziksel ve cinsel taciz, töre cinayeti, ucuz işçilik, kadınlar arasında ayrımcılık, eğitim hakkından mahrum kalma, sömürülme gibi sorunlar haber sitelerimizde hala dolaşıyorsa toplum olarak kadına bakışımızı gözden geçirmemiz gerektiğini söyleyen Değer; “Yozlaşan toplumda en korumasız insanların çocuklar ve kadınlar olduğu herkesin ortak kabulüdür. Kadınlarımız toplumun çöküşünü kendi elleriyle hızlandırmaktan sakınmalı, kadınlar açısından harakiri olarak değerlendirilmesi gereken bu oyunun parçası olmamalıdırlar. Daha fazla kazanma hırsının her şeyi mübah gören yaklaşımın özellikle medyada boy gösterdiğini; bunun toplumu yozlaştıracağını, gelecek nesillerin de bu olumsuzluktan etkileneceğini belirten  Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer : Bu vesileyle başta eğitim çalışanları olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, kadınların sorunlarının çözümüne vesile olması temennisiyle kutluyoruz.” Dedi.