Mardin 1 Şubesi

Koronavirüs basın açıklaması

Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Mardin Şubesi Başkanı Eyyüp DEĞER, koronavirüsten dolayı hükumetin aldığı tedbirler ile ilgili açıklamalarda bulundu. DEĞER, Açıklamasında;

Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında tüm bakanların katıldığı koronavirüs toplantısı sonrası milyonlarca kişiyi ilgilendiren kararlar açıklandı. Toplantının ardından basının karşısına çıkan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 16 Mart'tan itibaren okulların ve üniversitelerin tatil edildiğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararların teknik detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

Eğitim Bir Sen Mardin şubesi olarak Cumhurbaşkanımızın bilim kurulu ile yaptığı toplantı sonrası koronavirüs ile ilgili alınan tedbirleri ve önlemleri takdir ediyor ve yerinde buluyoruz.

Bununla birlikte alınan tatil karalarının öğretmenleri mağdur edecek bir pozisyon olmaması gerekir. Eğitim Bir Senin yetkili sendika olarak 2012 yılında imzaladığı toplu sözleşmesinin Eğitim, öğretim ve bilim hizmet koluna ilişkin hükümlerinde;

“Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller

Madde 24- (1) 1/9/2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar” denilmiştir. Bu hüküm gereği öğretmenler ders görevini yapmış sayılacağından ek ders ücretleri ödenecektir.

Ücretli Öğretmenler Mağdur Edilmemelidir

Ancak bu hükümlerin dışında kalan ücretli öğretmenler ve yaygın eğitim merkezlerinde ( halk eğitim merkezi, olgunlaşma enstitüleri vb.) çalışan eğitim çalışanlarının da mağdur edilmemesi adına ders görevlerini yapmış sayılıp ücretleri ödenmelidir.

Fırsatçılara Göz Açtırılmamalıdır

Bunun yanı sıra Ticaret bakanlığının ve ticaret il müdürlüklerinin denetimlerini arttırması gerekmektedir.  Koronavirüsten dolayı vatandaşın mağdur edilmemesi için özellikle halkın bazı ürünlere ( kolonya, un, makarna, uzun ömürlü raf ürünleri v.b )  ulaşması ve fahiş fiyatların engellenmesi noktasında tedbirlerin arttırılması ve cezai müeyyidelerin uygulanması gerekmekte, fırsatçılara göz açtırılmamalıdır.