Mardin 1 Şubesi

GEÇİCİ SÖYLEMDEN, FİİLİ EYLEME GEÇME ZAMANI. ŞİDDET SON BULMALI

Eğitim Bir Sen Mardin Şube Başkanımız Eyyüp Değer, son dönemlerde öğretmenlere yönelik artan şiddet eylemlerinden dolayı yaptığı basın açıklamasında gecici söylemden, fiili eyleme geçme zamanı, öğretmene şiddet artık son bulmalı dedi.

Değer; “Ağrı'nın Patnos -Aktepe Yatılı Bölge Okulu Müdürü Yusuf Varol, bir öğrencinin 19 yaşındaki ağabeyi tarafından sırtından bıçaklandı. Saplanan bıçak böbrek ve karaciğerini deldi tedavisine devam ediliyor. Gerektiğinde sırtımızda taşıdıklarımızın, sırtımızdan hançerlemesi kaderimiz olmamalı.

Öğretmenlere yönelik fiziksel, psikolojik ya da sözel saldırı olayları dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. Okullarda, sınıflarda ve kimi zaman okul dışında öğretmenlere dönük saldırılar fiziksel şiddet, sözlü taciz ve psikolojik baskı gibi çeşitli şekillerde gerçekleşmektedir. Öğretmenlerin karşılaştıkları şiddet, psikolojik yıpranmaya, mesleki heyecanlarını yitirmelerine ve mesleği uzun süre sürdürme idealini kaybetmelerine neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu durum doğrudan ya da dolaylı yoldan eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemektedir. Yaşanan şiddet olayları öğretmenlerde panik hali ve stres yaratmakta, öğretim kalitesinin düşmesi riskini doğurmaktadır. Şiddete uğrayan öğretmenlerin de giderek yalnızlaştığı, maruz kaldığı muameleden utanç duyarak gizleme eğilimine girdiği, benzer olayları yaşamama adına disiplinden ve akademik hedeflerden vaz geçebildiği gözlemlenmektedir.

Ülkemizde halen öğretmenlere duyulan güven, eğitim sistemine duyulan güvenin üzerindedir. Öğretmen çocuğun öğrenmesinde, kişiliğinin gelişiminde ve mutlu olmasında en önemli aktörlerden biridir. Öğretmen eğitim sisteminin ana ve vazgeçilmez unsurudur. Gelecek nesillerimizin istendik şekilde yetiştirilmesinde öğretmenin rolü büyüktür. Öğretmene yönelen şiddet olaylarının, cezasız kalması nedeniyle giderek artan şiddet; öğrencilerimizi de mağdur etmektedir. Caydırıcı cezadan muaf bu eylemler öğretmenin okul ortamındaki otoritesini azaltmakta, eğitim kalitesini düşürmekte, akademik başarıyı geriletmektedir.

Eğitim öğretim ortamında fiziki şiddet kullananlara dönük caydırıcı cezalar uygulanmalıdır ki, bir yandan liseli öğrencileri tarafından pompalı tüfekle öldürülen okul müdürü, bir yanda bir not tartışması sonucu kim olduğu belirsiz kişilerce dövülen Öğretmen, bir yanda öğrenci velilerinin bıçakladığı okul yöneticisi, bir yanda mesleğinin henüz ilk yılında acımasız bir kurşunla hayattan koparılan Aybüke Öğretmen, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine varlığını bu toplumun varlığına adayan maarif camiasının fedakar üyelerinin yine bu toplumun içinde yaşadığı çeşitli saldırılar son bulsun.” Diyen değer son olarak;

“Öğretmenler,  öğrencilerini en başarılı bir şekilde yetiştirip hayata hazırlamaktan başka ne ister ki. Toplumu yetiştirmeyi hedefleyen bir kitle olarak öğretmenlerimizi sadece süslü cümlelerle, twit atarak, Hashtag açarak şiddet sarmalından kurtaramayız.Hep çocuklarımızın bu tür yanlışlıklardan uzak durması ve hemde şiddete meyledebileceklere karşı caydırıcı bir ceza öngörülmeli ve yasayla bu durum düzenlenmelidir.Yoksa toplumun eğitime olan saygısını yitirmeye neden olup, eğitimsiz bir toplum olur çıkarsız.” Dedi.