Mardin 1 Şubesi

VİCDAN KONVOYU YOLLARDA

Vicdanların tahammül etmediği katliyamlara dur demek için tüm Türkiye’de olduğu gibi Mardin’de yollarda. İl Valimiz ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Yaman, Memur- Sen İl Temsilcisi Mustafa Aydım ve Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer’in  ve bir çok sivil toplum kuruluşunu  uğurlamaya katıldığı “Vicdan Konvoyu” 15 Temmuz şehitler parkında  yapılan basın açıklaması sonrası Mardin’den yola çıktı.

15 Temmuz Şehitler parkında toplanan  aktivistler adına basın açıklamasını Memur Sen Mardin Şube başkanı Mustafa Aydın yaptı.

Suriye’de Kadınlar ve Kız Çocukları Kötü Muameleye Maruz Kalıyor

Memur Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Aydın, 2011’den bugüne, yedi yılı geride bırakan Suriye savaşında insanlık dramının yaşanmaya devam edildiğini vurgulayarak, "Savaş süresince bir milyona yakın insan rejim ve müttefikleri tarafından katledildi, milyonlarca kişi zorunlu göçle mülteci konumuna düştü. Tüm savaşlarda olduğu gibi, Suriye savaşında da en büyük mağduriyeti kadın ve çocuklar yaşadı. Suriye insan hakları kuruluşlarının verilerine göre, Mart 2011’den 2017 sonuna kadar Suriye rejimi zindanlarında 13.581 kadın tutuklandı ve istismara uğradı. Resmi kayıtlara geçtiği kadarıyla rejimin cezaevlerinde hala tutuklu olan 417 si kız çocuğu en az 6736 kadın maalesef bu vahşeti yaşamaya devam ediyor BM Suriye araştırma komisyonu verileri de resmi cezaevlerine dair bu rakamın çok üstünde bir sayının ve dramın söz konusu olduğunu teyit ediyor. Zira damgalanma korkusu ve utanç nedeniyle kayıtlara geçmeyen binlerce vaka olduğuna inanıyoruz. Suriye’de kadınlar ve kız çocukları, sadece rejim askerleri tarafından değil, çeteler ve terör örgütleri tarafından da alıkonuluyor, kötü muameleye maruz kalıyor" ifadelerini kullandı.

 

Konvoy Vicdan Adı Taşıyor

"Suriye’de kadınlar, BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşları adına kapılarını çalan kişiler tarafından cinsel istismara maruz kalıyor" diyen Aydın, "Yardım dağıtımındaki bu korkunç talepler nedeniyle kadınlar yardım talep etmeye dahi korkuyor. Suriye’deki tutsak kadınların yaşadığı zulmün son bulması için vicdan sahibi herkesin sesi olarak yola çıktık. Konvoyumuz insanlığın ortak paydası ve değeri olan vicdan adını taşıyor. Vicdanı diriltmeye muhtacız zira onun kaybının bedelini tüm insanlık olarak ağır bir şekilde ödüyoruz. VİCDAN mekanizmasının doğru işlediği bir dünyada yaşıyor olsaydık sivilleri katleden savaşlar yaşanmazdı…Katliamların, zulümlerin neden olduğu göçler olmazdı…Aylan bebekler kıyıya vurmazdı…Dünya, Myanmar’da, Somali’de, Filistin’de, Doğu Guta’da, Suriye zindanlarındaki kadınların ve kız çocuklarının çığlıklarına sağır kalmazdı" şeklinde konuştu.

8 Mart dünya kadınlar gününde, uluslararası boyutta kadınların maruz kaldığı her türlü ayırımcılığın sona ermesi için birçok eylemlerin gerçekleştirileceğini belirten Aydın, " Suriyeli kadınların hapis, işkence, infaz, tecavüz gibi savaş suçlarına maruz bırakılmalarına tüm dünyanın dikkatini çekmek istiyoruz. Yanı başımızda bir dram yaşayan Suriyeli kız kardeşlerimize, seslerini duyduğumuzu, canımızın yandığını, dertlerini dert edindiğimizi göstermek için yola çıkıyoruz. Çığlıklarının duyma eşiklerimizin altında kalmadığını göstermek için, insanlığa dair umutları tükenmesin diye, Hatay’da olacağız. Tüm ideolojik bariyerlerin ötesinde, insanlık ailesinin vicdanlı bireylerinin sesimize kulak vermesi, Suriye’de savaş nedeniyle mahpus durumda olan kız çocuklarının, kadınların serbest bırakılması ve savaşlarda kadınların korunmasında etkin tedbirler alınması için çağrıda bulunacağız. Biliyoruz ki, bazı çığlıkları sadece VİCDAN sahipleri duyar ve inanıyoruz ki, insanlık yaşadığı buhrandan ancak merhamet ve vicdan ile çıkar" dedi.

Aydın  "Bütün ekranlarda kadınlarla ilgili meselelerin yer aldığı Dünya Kadınlar Günü'nde, bizce en çok konuşulması gereken Suriye zindanlarındaki kadınlar. Bütün dünya o gün kadınları konuşuyor. Biz de istiyoruz ki bütün dünya, Dünya Kadınlar Günü'nde zindanlardaki Suriyeli kadınları düşünsün ve konuşsun. Belki böylelikle oradaki sessiz çığlık dünyada çok daha geniş bir karşılık bulabilir."

Konvoya, aralarında Eğitim-Bir-Sen ve Memur- Sen , İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsanı Yardım Vakfı (İHH), Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Diyanet Vakfı, Ensar Vakfı ve İHAK'ın aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile 55 ülkeden kadınlar destek veriyor.