Mardin 1 Şubesi

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanımız Eyyüp Değer, 3 Aralık Dünya Engelliler günü Mesajı

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Ülkemizde nüfusun yüzde 12,29 u dünyada  ise bir milyarı aşkın insan engelli olarak yaşamına devam etmektedir. Engelli bireylerin bir çok sorunu hala aşılamamış durumda. Ülkemizde engelliler ile yasalar ve düzenlemeler son yıllarda artmış ancak hala istenilen düzeyde değildir. Yerel yönetimlerin engellilerin sorunlarını aşmak için kat edeceği daha pek çok mesafe bulunmaktadır. 

Mardin yerelinde devlet kurumlarının birçoğunda bina girişleri zorunluluk gereği engellilere uygun yapılmakta ancak kurumların ve okulların birçoğunda asansörler kullanılmamaktadır. Caddeler, yollar ve kaldırımların hali ise engellilere tamamen işkence verecek durumdadır.

Yeni yüzyılın en vahşi olan bu döneminde özellikle İslam coğrafyasında her gün onlarca insan ölmekte, bunun yansıra son altı yılda on binlerce Müslüman engelli durumuna düşmüşlerdir. Engellilerin halini sadece bir güne sığdırmak,  vicdanları rahatlatmak adına bir şeyler söylemek yerine engellilerin fiziksel, sosyal, psikolojik ve sosyolojik sorunlarına köklü çözümler üretmek gerekir. Öte yandan yeni engelli bireylerin oluşmasını engellemek için İslam coğrafyasındaki bu zulme dur diyen Müslümanların ve insanların artması gerekir.

Eğitim Bir Sen Mardin Şubesi olarak, Kamu istihdamında ve özellikle eğitimde daha çok engelli bireylerin olması, engelli istihdamını ve sorunlarını bir nebze de olsa rahatlatacaktır.  Bu vesileyle Şubat 2017 öğretmen atamasında engelli öğretmenlerin mevcut yüzdelikten daha fazla ve mülakat engeli olmadan atanmalarını talep ediyoruz.

 Önemli olanın sadece fiziksel engeller olmadığını, beyinlerdeki engellerin daha büyük engellere sebep olduğunu belirtiyor, engelsiz sokaklar, engelsiz binalar, engelsiz caddeler ve engelsiz bir dünya diliyoruz.

 

                                                                                                                                              Eyyüp DEĞER

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı